Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 1000. karaciğer nakli başarıyla yapıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Ekibi 1000. nakli pasta keserek kutladı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan ve Başhekim Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün, “İlk kez 1994 yılında kadavra vericili karaciğer naklini gerçekleştiren Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi bugün 1000. karaciğer naklini de büyük bir başarıyla gerçekleştirdi. Yapılan nakillerin yarısından çoğunu canlı vericili nakiller oluşturuyor. Merkezimiz canlı organ bulabilme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Ülkemizde yapılan karaciğer nakillerinin yarısından fazlasını Ege Üniversitesi’nin destek ve katkısını sağladığı merkezler gerçekleştirmektedir” diye konuştu.
İlk kez 1994 yılında karaciğer naklini gerçekleştiren Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi 1000. nakliyle küçük bir kız çocuğunun yaşamını değiştirdi. Hepatoblastom (Karaciğer Tümörü) tanısıyla hastanede gözetim altına alınan 5 yaşındaki Zümre Betül Arslan’a, babası Mehmet Arslan’dan alınan karaciğer başarılı bir ameliyat ile nakledildi.
PROFERYONEL BİR EKİP
İlk kez 1999 yılında canlı vericili karaciğer naklini gerçekleştiren EÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1000. vakayla önemli bir başarıya imza attı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan ve Başhekim Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün, Dekan ve Başhekim Yardımcıları ve Arslan ailesinin katılımıyla gerçekleştirilen 1000. nakil kutlaması pasta kesilerek yapıldı.
Prof. Dr. Cemil Gürgün “İlk kez 1994 yılında kadavra vericili karaciğer naklini gerçekleştiren Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi bugün 1000. karaciğer naklini de büyük bir başarıyla gerçekleştirdi. Bu ilk nakilden sonra deneyimini arttıran merkezimiz 1999 yılında ise canlı vericili karaciğer nakline imzasını atmıştır. Merkezimizin 1000 olguluk büyük bir nakil sayısının yanı sıra, en önemli özelliği karaciğer nakli konusunda deneyimli doktor ve yardımcı sağlık personelini yetiştiren adeta bir ‘organ nakli okulu’ olmasıdır. Nakil adaylarının belirlenmesi, ameliyatların büyük bir emek ve özveri ile gece gündüz demeden gerçekleştirilmesi, nakil sonrasında izlemlerin çok düzenli bir şekilde yapılması da merkezimiz tarafından profesyonel ellerde gerçekleşmektedir” dedi.
NAKİLLERİN YÜZDE 20’Sİ ÇOCUK HASTALARA YAPILDI
Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde yapılan karaciğer nakillerinin yüzde 20’sini çocuk hastaların oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürgün, “Bu sayede, karaciğer hastası olan çocuklarımıza bir umut kapısı olmuştur. Yapılan nakillerin yarısından çoğunu canlı vericili nakiller oluşturduğundan, merkezimiz canlı organ bulabilme konusunda da büyük bir potansiyele sahiptir. Nakil yapılan hastaların ameliyat sonrası genel sağkalımı dünyadaki en başarılı merkezler ile eşit düzeydedir. Ülkemizde yapılan karaciğer nakillerinin yarısından fazlasını Ege Üniversitesi’nin destek ve katkısını sağladığı merkezler gerçekleştirmektedir. Bugüne kadar elde edilen büyük başarılara imza atan merkezimiz, Ege Üniversitesi’nin en önemli gurur kaynaklarından birisi ve hastalarımız için de umut merkezidir. Bundan sonra da daha güzel başarılara imza atmak üzere görev bilinci ile donatılmıştır” diye konuştu.
YORUMLAR