Yeni bir yılı karşılamaya yorgun 2017 yılını uğurlamaya sayılı günler kaldı. Çocukluğumuzda dini bayramlar kadar heyecan veren olaylardan birisiydi yeni yıla ve gecesine hazırlanmak. Sadece çocuklara özgü bir duy gumu bu tabiki hayır. Eğer bu heyecan olmasa, umutlar olmasa insanoğlu ayakta kalabilir mi? Gözlerimi ka patıp düşündüğümde en iyi hatırladığım yeni yıl heyecanı uzaktaki arkadaşlarıma yolladığım üstü pullarla kaplı yılbaşı kartları idi … Tabii postacının da getireceği içi kartlarla dolu zarflar. Haftalar öncesinden kırta siyelerin içlerinde en az iki yada üç askıda yerleştirilen rengarenk tebrik kartlarını almak için yarışırdık . Pullu kar manzaraları, çam ağaçları, noel baba resimleri, çanlar ve kızaklar ve üzerlerinde kutlama sözcük leri olan kartlar .Ya da bulunduğunuz yerin ünlü köşelerinin fotoğrafları. Komik yılbaşı şapkaları dışında ço cukluğumuzda şimdiki gibi alışveriş merkezlerinde satılan bu kadar hazır yılbaşı süsleri ve çam ağaçları da yoktu. Kestane, patlamış mısır, kuruyemişler, meyveler ve nefis yemekler… Hele birde o gece misafirleri miz varsa yine annelerimize iş düşer üç dört gün önceden koşuşturmaya başlardılar.
TÜRKLERİN ÇAM BAYRAMI
Türklerin tek tanrılı dinlere girmesinden önce inançlarına göre yerin göbeği sayılan yeryüzünün tam orta sında bir akçam ağacı bulunuyor. Bu ağacın tepesi de gökyüzünde oturan tanrı Ülgen’in sarayına kadar u zuyor ve buna da ‘hayat ağacı ‘diyorlar. Ülgen insanların koruyucusu, sarayında oturuyor ve geceyi gün düzü, güneşi yönetiyor. Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzama ya başladığı 22 aralıkta gece gündüzle savaşıyor. Savaş sonunda gündüz geceyi yenerek zafer kazanıyor.Bu güneşin yeniden doğuşu; Yeni doğum olarak algılanıyor Türkler arasında.’’Nardugan’’ Nar: güneş, tugan : doğan anlamında geceler kısalmaya günler uzamaya başlıyor. Bu güneşin zaferini ve yeniden doğuşunu Türkler büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar. Güneşi geri verdi diye Ülgen’e dualar ediyorlar, duaları tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dilekler tutuyorlar. Bu bayram için evler te mizleniyor ve en güzel giysiler giyiliyor, ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynanıyor. Yaşlılar ,büyük babalar ve nineler ziyaret ediliyor. Bayram aile ve dostların buluşmalarıyla kutlanırsa ömrün uzayacağına ve uğur geleceğine inanıyorlar. O yüzden bu olay Türklerden Hıristiyanlara geçmiştir. Buradaki doğum ola yı İsa’nın doğumu değil oda güneşin yeniden doğuşu… İmparator Konstantin İznik’te toplanan konsülde 22 aralık olan güneşin doğumu için yapılan bu pagan bayramını, İsa’nın doğumu olarak 24 aralığa alıyor ve bu gün buna Noel Bayramı deniliyor. Görüldüğü gibi yeni yılın yılbaşı kutlanmasının asıl hikayesi böyle oluşu yor.
GECE BOYUNCA DİKKATLİ YEMELİYİZ ?
Yeni seneyi, yeni bir yılı karşılarken eğlenmek ve birşeyler yemek artık bizlerle bütünleşmiş durumda. Bir senemiz hep böyle eğlenceli geçsin inancı çok anlamlı. Fakat bugün ve geceyi rahat geçirmek istiyorsak kı sa bir süre içinde farkında olmadan çok yemek durumunda kaldığımızı bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle gün içerisinde çok hafif bir kahvaltı ,salata ve çorba veya yoğurt salatadan oluşan bir öğle yemeği ile günü geçiş tirmek en yerinde bir karar olacaktır. Gece boyunca mide kapasitesi zorlanmayacak şekilde azar azar ve ya vaş yemek yememiz gerektiği unutulmamalı ağır, yağlı, çok şekerli ve yüklü miktarda alkol alınmamalıdır. Bu tip beslenmek kalp, tansiyon ve şeker hastaları için çok risklidir. Ayrıca ara ara bol oksijen almak her za man sindirimi ve kişiyi rahatlatır. Ertesi gün bol su ile salata ve sebze içerikli hafif birşeyler yemek günboyu mide ve bağırsağımızı rahatlatmamız açısından önemlidir.
En içten duygularımla tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve barış dolu bir yıl temenni ediyorum.
Hoşcakal 2017…
YORUMLAR