Grip ve aşı zamanı
Dr. Zeki Hozer

Dr. Zeki Hozer

Dr. Zeki Hozer ile Sağlık Köşesi

Grip ve aşı zamanı

01 Kasım 2017 - 15:07

Kış aylarının soğuk iklim atmosferinin hüküm süreceği günler hızla yaklaşırken, insan organizması da bünyesindeki ciddi değişikliklerle, mevsimin fiziksel koşullarına uyum sağlamaktadır.Ancak mevsimsel hastalık dediğimiz ve genellikle virüs denilen etkenler nedeni ile oluşan hastalıklar, bu uyum yeteneğini alt ederek  ciddi hastalıklara yol açmaktadırlar.

Mevsimsel Hastalıklar, nispeten daha hafif seyirli olan nezle,farenjit,sinüzit dışında özellikle Soğuk Algınlığı ve Grip olarak sayılabilir.Günlerin kısalması ve havaların soğumasına paralel olarak gün ışığının azalması bu hastalıkların görülme sıklığını arttırır.Ayrıca yaş,stres,beslenme rejimindeki değişiklikler,kişinin bağışıklık sistemi ve

Kişisel hijyene dikkat edilmemesi de hastalığa yakalanmada etkendir.

Yukarıda bahsi geçen hastalıklardan Grip ve Soğuk Algınlığının üzerinde önemle durmak gerekir. Soğuk algınlığı genellikle ateşsiz seyreder. Başta burun,boğaz ve bronşlar olmak üzere havayollarının bir kısmı ya da tamamı hastalığa katılır,burun akıntısı,kırıklık ve öksürük ile 4-10 gün devam eder,özel bir tedavisi yoktur,şikayetlerine yönelik ilaç tavsiyesi yapılır.Grip ise ateş yükselmesi,öksürük,başağrısı,genel bir halsizlik ve kırıklık ile daha ciddi bir seyir gösterir,her yaşta görülür,kişiden kişiye hızla  yayılarak salgınlara neden olabilir. Bazı kişilerde ilerleyip pnömoni (zatürre) ve ölümlere yol açabilir.

İki günlük bir kuluçka dönemi sonrası aniden yükselen bir ateş ve genel vücut ağrısına eşlik eden nezle ve öksürük ardından yaklaşık 5-7 gün içinde hastalık tablosu geriler, halsizlik ve yorgunluk hissi hastalık geçtikten sonra da devam edebilir ve ciddi işgücü kayıplarına yol açabilir.

Tedavisi ateş düşürücü ve ağrı kesiciler ile sadece şikayetlere yönelik olarak yapılır,ateşli dönemde yatak istirahatı önerilir. Ancak, pnömoni gibi ciddi hastalıklar geliştiğinde hastaneye yatırılarak tedavisi zorunlu hale gelir.

Gripten korunmak için, hastalık etkeni olarak sıklıkla tespit edilen influenza virüsü suşlarını içeren aşılar etkili şekilde kullanılmaktadır. Grip aşıları,etkisiz hale getirilmiş,saflaştırılmış ya da zayıflatılmış virüs parçacıklarından yapılır.Grip,her yıl değişebilen farklı tiplerdeki virüslerden oluşabildiği için aşılar bir önceki yıl en çok enfeksiyon yapan tiplerin karmasından meydana gelir ve yapılmasını takip eden 2-3 haftadan itibaren gribe karşı korur.Gribe yakalanma riski en fazla ekim mart aylarını kapsayan soğuk dönemi kapsadığından,aşı için en ideal zaman ekim ayıdır.Ancak,altı aydan küçük bebekler, İlk 3 ay içindeki hamileler ile yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olanların aşı olmaları

Kesinlikle önerilmez.Kalp, akciğer ve böbrek sistemlerini tutan kronik hastalığı olanlar,65 yaş ve üstündeki yaşlılar,Kanser hastaları ile kemik iliği ve organ nakli yapılanlar öncelikli olmak üzere, sağlık personelleri,toplu yerlerde bulunan öğrenci ve öğretmenler ile endüstriyel üretim alanlarındaki işçiler, kışladaki askerler ve sporcular risk grubu olarak tanımlanmakta ve  aşı olmaları önerilmektedir

Kişisel hijyene dikkat etmek grip benzeri bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkin yoludur.Sık sık ellerin yıkanması,özellikle salgınların görüldüğü kış aylarında öpüşme ve sarılma şeklinde selamlaşmaların yapılmaması ve mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süreli bulunmaktan kaçınılması Sizleri bulaşıcı hastalıklardan koruyacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar