Mobbing insanlığın düşmanı, hayatın, varlığın güzelliğin düşmanıdır… Çalışma hayatından aile hayatına, toplumun her kademesinde ne yazık ki görülen bir kâbus: Mobbing.
Çalışma barışının korunması, onurlu çalışma hakkının gözetilmesi, deneyimli birikimli insan kaynağımızın doğru kullanılması, heba edilmemesi, pozitif işyeri ortamları ve üretimin korunması insanın öncelikle sağlıklı davranması ve düşünmesine bağlıdır. Toplumda bu konuda yeterince örgütlenerek tepki verilemese de varlığı bir gerçektir. Mobbing İle Mücadele Derneği gibi oluşumlar hem mağduriyetlerin giderilmesi hem de sağlıklı bir topluma dönüşme konusunda önemlidir. Bu alanda ilk sivil örgütlenmeyi sağlayan dernek bu güne kadar yüzlerce mağduriyete el uzatmıştır.
Her yıl şubat ayının ilk haftasıMobbing Farkındalığı ve Mücadele haftası olarak kutlamaktadır.1-7 Şubat Mobbing ile Mücadele Haftasının bu yılki teması, “Mobbing ile Mücadelede Kararlıyız.” olarak belirlenmiştir. Bunun için Mobbingle Mücadele Kararlılık Beyanı yayımlayarak, kamuoyunun dikkatine sunulmuştur. Toplumun her kesiminden, kurum ve kuruluşların, STK’ların bu kararlılık beyanını destekleyeceklerine yürekten inanıyoruz. Amaç; pozitif bir yaklaşımla ülkemizde Mobbing Farkındalığını artırmak ve Mobbing ile Mücadele bilincini geliştirmektir.
Pandemi sürecinde de maalesef işyerlerinde mobbingin arttığını gözlemliyoruz. Rakamlar da mobbingin arttığının bir göstergesi; 2021 yılında bir önceki yıla göre mobbing vakalarında %4 artış söz konusu. Uluslararası Çalışma Örgütü İLO rakamlarına göre de salgın başladığından bugüne; altı gençten biri işini kaybetti. İşi devam edenlerin çalışma süreleri de %23 oranında azaldı. Bu rakamları; geleceğe dönük olarak ülkemizde de istihdamın daralacağı, sonuçta mobbingin artacağının da önemli bir göstergesi olarak görüyoruz. Türkiye’de ekonomik krizle birlikte maalesef mobbing vakalarının daha da artacağı endişesini taşıyoruz.
Uluslararası anlaşmalar, Anayasamız ve çerçeve kanunlardan yola çıkılarak verilen mahkeme kararlarına rağmen, hala mobbingin önlenmesi ile ilgili kayıtsız kalıyor, ağır aksak ilerliyorsak, yok sayıyor, “Kol kırılır yen içinde kalır” deniliyor. Kol kırılmadan da yen içinde kalabilir. Bu sorun ciddi boyutlara gitmektedir. Mobbingiönlemeye dönük bir ortak akıl, duruş ve toplumsal kararlılığın ortaya konulması gerektiği kanaatini taşıyoruz.
Hep beraber; “Biz mobbingi önlemeye kararlıyız” diyebilmeliyiz. Kararlılıkla,herkesin özgür iradesi ile başarılamayacak bir şey değil.
Herkes ekmeğinin peşinde… İş yerlerinde yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen, onurlu çalışma hakkının korunduğu, çalışma barışının sağlandığı, pozitif çalışma ortamlarının arttığı, ülkemiz adına daha fazla katma değer üreten pozitif işyerlerinin çoğalacağına yürekten inanıyoruz. “İnsanı Yaşat ki devlet yaşasın” diyen kadim bir medeniyetten gelen insanlar olarak Mobbing ile Mücadelede Kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.
YORUMLAR