Hükümetimizin ekonomide aldığı tedbirlerinden birisi olan Taşınır Rehni ile kredi almak artık mümkün hale geldi.
İpoteğim yok diye üzülmeyin, çaresi var
Aynen tapu da ipotek vererek kredi almak gibi Taşınır Rehin Sistemi (TARES) ile sahibi olduğunuz taşınırlarınızı Rehin vermek suretiyle banka ve finans kurumlarından kredi alabiliyorsunuz.
Bakan Tüfenkçi açıkladı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin yaptığı açıklamaya göre TARES sicil Sisteminde ilk 4 ayda yapılan 2.506 sözleşme karşılığında ticari kesime toplam 20 Milyar TL tutarında kredi kullandırıldı.
TARES nasıl çalışıyor?
Kredi talep eden kişi banka veya firmama kurumu ile görüşüp talepte bulunuyor. Banka gerekli incelemeleri yapıp kredi onayını verdikten sonra Rehin alacağı taşınmazın ekspertizini yaptırıyor. Banka ile kullandıracağı kredinin belli bir yüzdesi üzerinden hesaplanan meblağdan Taşınır Rehin sözleşmesi imzalandıktan sonra., TARES üzerinden sisteme girerek Rehin işlemini sicile işliyor, makinenin zilyetliği vr kullanım hakkı yine kredi kullanan kişide kalıyor.
Hangi taşınırlar Rehin alınabilecek?
İşletmede kullanılan makine teçhizat, araç, ekipman, alet ve cihazlar, Taksi Minibüs ve Servis Plaka ve hatları, ticari işletme, ticaret ünvanı, marka patent ve haklar, kira gelirleri, hammadde, alacaklar, stoklar vb işletme aktifine kayıtlı taşınır mal ve haklar rehin alınmaktadır. Özellikle besi işi ike uğraşan çiftçilerimize ait hayvanlar bile rehin alınabilmektedir.
Sistem ne getirir, ne götürür?
Finansçı olarak bize göre, ülkemizdeki işletmelerin en önemli iki sorunu vardır. Birincisi işletmelerin sermaye ve finansman sorunu diğeri ise ölçek sorunudur. TARES ile sağlanan en büyük avantaj; finansman sorunu, işletmeye dahil varlıkların teminat verilerek, bu şekilde kredi sağlanarak çözülüyor olmasıdır. Böylece işletmeler kazandıkları fonları yine işletme aktifini büyütmek için kullanarak ölçeklerini büyüteceklerdir.
Sistemin en önemli sakıncası ise; işletmenin üretimde kullandığı makine teçhizat ile hammadde vb varlıkları herhangi bir ödeme sıkıntısına düştüğü anda haczedilir veya satılırsa üretimin durması ve işletmenin batma olasılığıdır.
Sonuç; Risk ile Kar/Zarar doğru orantılıdır. Risk almadan kar artırılmaz. Ticarette doğru riskler almadan, büyümek pek mümkün değil. Herkese doğru riskler ve doğru kararlar aldığı başarılı bir iş hayatı diliyorum.
YORUMLAR