İlk kez 2009 genel seçimlerine katılan SYRİZA, her seçimde oyunu arttırarak
2015’teki seçimde yüzde 36,34 oy oranını yakalayarak 149 milletvekiliyle parlamentoya girdi ve ANEL Partisi ile anlaşarak hükümeti kurdu. Bu arada partinin genç ve karizmatik lideri Aleksis Çipras Yunanistan'ın yeni başbakanı oldu.
Başlangıçta karizması ve söylemleriyle umut olan Çipras zamanla Avrupa Birliği (AB) eliyle uygulamaya konan kemer sıkma önlemlerini sona erdirmek adına verdiği seçim sözlerine bağlı kalmayıp, liberal politikaları uygulamayı seçti. Böylece söylemlerinin uzağında kalarak güvenini yitirdi.
Bugün Yunanistan’da gençlerin yarısı işsiz ve 18-35 yaş arasındakilerin yarısı da akrabalarının mali yardımına bağımlı durumda. Yunan halkının yüzde 35’i yoksulluk sınırının altında yaşarken toplam işsizlik oranı da yüzde 18’lerde geziniyor.
Oy oranı yine de yüksek!
Seçim sonuçlarına bakıldığında bugün bile hala umudun olduğu görülüyor. Sol partilerin aldıkları oy oranı yüzde 51.38 ve mecliste 132 milletvekilleri bulunuyor. Buna karşılık sağın 50 promosyon milletvekili ile birlikte sandalye sayısı 168.
Sol söylemleri terk ederek AB’nin iaşesine muhtaç hale gelen ülkede yine de yüzde 5’lik oy kaybının çok büyük bir kayıp olduğunu düşünmüyorum. Ancak bir dahaki seçimlerde tekrar başarıyı yakalamak istiyorlarsa iktidarlarının ilk yıllarındaki gibi emekten yana politikaları bir daha terk etmeyeceklerini ilan etmeliler.
Bunun yanı sıra SYRİZA başta olmak üzere, sol bloğun birbirini yemek yerine birbirinin arkasında konuşlanması gerekiyor.
Seçimlerin SYRİZA gibi bir diğer kaybedeni de faşist Altın Şafak partisi oldu. Avrupa genelinde ırkçı faşist partiler yükselişteyken Yunanistan’da barajı geçemediler. Aslında taraftarları azalmadı, sadece önemli bir kısmı Miçotakis’in seçimi kazanan YDP’sini şimdilik tercih etti.
Faşist eğilimlerin gittikçe artmasından korkulan Yunanistan’da bu sonuç bile SYRİZA’nın liderlik yapacağı sol koalisyonun aslında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
YORUMLAR