Zeytin ağacı, zeytin yaprağı, zeytin, zeytinyağı… Zeytin ağacı klasik bir ağaçtan ibaret değil. Aynı zamanda ekolojik dengenin devamlılığı açısından oldukça önemli bir rol üstleniyor. Zeytin ağaçları kurak arazilerde de yaşayabilen, toprak seçmeyen, hiçbir ilaca gerek duymadan büyüyebilen bir ağaç. Ayrıca atmosferde karbon dioksit seviyesini azaltarak çevreye faydalı olur, yaban hayatı için gölge ve barınak sağlar.
Zeytin yaprağı çok eski zamanlardan beri çeşitli tedavilerde aranan bir bitki olmuştur. Özellikle sıtmanın te davisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır. Zeytin yaprağı çayı olarak tüketildiğinde yüksek tansiyonun dü şürülmesine katkıda bulunur. Kozmetik sanayinde cilt ve saç sağlığını koruyan ,alerjiyi engelleyen kremlerde ve solüsyonlarda kullanılır.
ZEYTİNYAĞI…
Zeytinyağı ile ilgili yapılan araştırmalar sağlık açısından bu yağın önemini ortaya koymaktadır. A, C, E ve K vi taminleri fenolik bileşikler, antioksidanlar ( hidroksitirosol ve oleuropein ),kalsiyum ,fosfor, magnezyum ,kü kürt ,potasyum,demir ve bakır gibi mineralleri içermektedir. Zeytinyağının sıklıkla tüketildiği yerlerde kalp hastalıklarına daha az rastlanmaktadır. Zeytinyağının diğer yağlardan en önemli farkı, tekli doymamış yağ asidi olan oleik asitten oldukça zengin olmasıdır. Zeytinyağı E vitamini ve selenyumu çok içermesinden dola yı damar sertliği ve kalp krizi riskine karşı en etkili ilaçlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bol miktar da bulunan K vitamini sayesinde damar çeperleri ve kalp dokusunu koruyan etki göstermektedir. Sızma zey tinyağı iyi kolesterol ile kötü kolesterol arasındaki oranı düzeltir. Amerikan gıda ve ilaç dairesi (FDA) günde 2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketiminin koroner kalp hastalığı riskini azaltacağını açıklamıştır. Ayrıca 65 yaş üs tü kişilerde felç riskini % 41 oranında azaltmaktadır. Zeytinyağında bulunan fenolik bileşikler oleik asit ile bir araya geldiklerinde kontrolsüz hücre çoğalmasını baskılayıcı etki göstererek kanser hücrelerinin büyümesini engellemektedir. Aynı zamanda oleik asit meme kanserini tetikleyen genleri durdurucu etkiye sahiptir. Sız ma zeytinyağı helikobakter adlı mikrobun çoğalıp yayılmasını engelleyici etki gösterir. Zeytinyağının sıklıkla tüketildiği bölgelerde gastrit ,ülser ve mide kanseri gibi hastalıklara daha azrastlanmaktadır. Zeytinyağı ile beslenen kişiler doymuş yağ oranı bakımından yüksek beslenme şekline sahip olanlara nazaran hafıza testle rinde daha başarılı olmaktadırlar. Uzun ömürlü insanların yaşam sırlarına bakıldığında temelinde zeytinyağı tüketimini görmek mümkündür.
DİP NOT OLARAK
Zeytinyağı diğer yağlar gibi güneş ışığı görmeyen serin yerde saklanmalıdır. Saklama için uygun sıcaklık 14-15 derecedir. Artı 4 - 5 C de donması doğaldır. Ağzı açık kalan zeytinyağı hava ile temastan dolayı bozulmaya başlar ve acılaşır. Son yıllarda kullanılmaya başlanan azot gazı doldurularak hava ile teması giderilip sakla mak ilk günkü gibi tat ve kokusunu koruyarak aylarca depolamaya olanak sağlar. Işığa karşı son derece has sas olduğundan renkli cam şişelerde , porselen yada çelik kaplarda saklanmalıdır.
Sağlıkla kalınız…
YORUMLAR